TAVŞAN GÖRENKULAK KİMDİR?

Eşit Fırsat Derneği olarak, Bursa Nilüfer Belediyesinin bize Özlüce’de tahsis etmiş olduğu arsaya bir görme engelliler okul öncesi eğitim binası inşa etmek üzere çalışmaktayız. Bu amacımızla ilgili fon sağlamak için bir proje yürütüyoruz. Projemizin adı; Tavşan Görenkulak İçin Masallar. Projemiz aslında bir anaokulu okul aile birliği projesi olarak yola çıktı. Özel bir anaokulunun velileri olarak, kazancı görme engelli çocuklarımız için bir anasınıfı açmak için kullanılacak bir sesli masal CD’si hazırlamaya karar verdik. Başarıyla sonuçlanan bu ilk aşamada hazırladığımız amatör cd ile ilk amacımız olan görme engelliler anasınıfını tefriş ettik. Osmangazi İlköğretim Okulunun artık güzel bir görme engelliler ana sınıfı var.

Ancak, proje esnasında yapmış olduğumuz görüşmeler bize Türkiye’de engelliler için sağlanan özel eğitim fırsatları ne kadar yetersiz olduğunu gösterdi. Bu üzücü tablo içindeki tek aydınlık nokta, bu konularda yapılan doğru projelere herkesin sıcak bakması ve yardımcı olmak için istekli olmasıydı. Bu durum bizi cesaretlendirdi ve yine aynı ekip olarak bir sivil toplum hareketi oluşturmayı ve tüm dezavantajlı çocukların kendi çocuklarımızın faydalandığı fırsatlara kavuşmasını sağlamayı hedefledik. Bu amaçla sadece görme engelli yavrularımızın değil, eşit fırsatlara sahip olamayan tüm çocukların faydalanması için Eşit Fırsat Derneği’ni kurduk.

Derneğimizin ilk sene hedefi; başlamış olduğumuz görme engelliler için okul öncesi özel eğitim programımızı nihayete ulaştırmak. Açmış olduğumuz tek bir sınıf ile Milli Eğitim sistemi gereğince 5 yaşına gelmiş görme engelli çocuklarımız okul öncesi eğitim fırsatına kavuştu ancak özel eğitimde okul öncesinin çok daha önceki bir yaştan başlatılması büyük bir gereklilik. Bu gerekliliğin yerine getirilmesi ile ilgili kurmuş olduğumuz temaslarda Nilüfer Belediyesi imdadımıza yetişti. Derneğimize tahsis ettiği hizmet alanında, görme engelli 2-6 yaş arası çocuklarımızın okul öncesi eğitim alabilecekleri bir hizmet binası inşa etme şansına sahip olduk. Üstelik bu binanın tamamlanıp kendilerine teslimi sonrasında yürütülmesini de Nilüfer Belediyesi üstlendi. Bu büyük şansla, bir kez daha harekete geçerek kaynak bulma çalışmalarına başladık. İlk projemizdeki samimi çabamızı takdir eden ve sosyal medyadan bizi takip eden dostlarımız bize destek oldu. İkinci bir cd için yola çıktık.

İlk cd’mizde proje maskotumuz olan Tavşan Görenkulak, bu CD’mizin baş kahramanı. Görenkulak, çok meraklı ama çevresindekileri ancak duyduğu seslerle yani kulaklarıyla görebilen sevimli bir tavşan. Bu tariften de anlaşıldığı gibi Tavşan Görenkulak, görme engelli çocuklarımızın kendilerini özdeşleştirebilmesini sağlayacak ve görme engeli olmayan çocuklarımızda da görme engeli ile ilgili farkındalık yaratabilecek sempatik bir kahraman. Ancak Görenkulak, bu cd’de yalnız değil. Arkadaşları Kaplumbağa Tekertos, Panda Çong Renk Lee ve Aslan Safran da renkleri arayan bu sevimli tavşancığın yanında. İsimlerinden de anlaşılabileceği gibi, kahramanlarımız bazı farklılıkları temsil ediyor. Herhangi bir fiziksel ya da zihinsel engele sahip olmayan çocuklarımızda engelli arkadaşları ile birlikte yaşama kültürünü oluşturmak hassas bir konu. Biz de bu hikayemizde çocuklarımızı acıma duygularına sürüklemek yerine; onlara engelli arkadaşlarının hissettiklerini hissetme, empati kurma imkanı yaratmak istedik. Ve bir defa da olsa esas süper güçlerin, engelleri yenme yeteneği olduğunu görme fırsatları olmasını arzu ettik. Bu amaç çerçevesinde Sosyolog ve Yazar Gökhan Tok bizim için harika bir macera yazdı.

Bu ikinci cd’mizde yer alarak karakterleri seslendiren sanatçılar; Bennu Yıldırımlar, Emre Kınay, Toprak Sergen, Metin Yavuzoğlu, Bennu Yıldırımlar, Çiçek Dilligil, Bora Öztoprak, Sevinç Erbulak, Keremcem, Şevval Sam, Doğa Rutkay, Behzat Uygur, Süheyl Uygur, Yaşar, Erkan Can, Bahtiyar Engin, Cihan Okan, Yıldız Asyalı, Ceyda Düvenci, Berna Laçin, İlhan Şeşen ve Işın Karaca.

Tavşan Görenkulak, çocuklarımızla empati üzerine konuşmak için güzel bir fırsat… Bir yol hikayesi… Ya da sevgili yazarımız Gökhan Tok’un dediği gibi;

‘ Büyümenin, öğrenmenin, yeni biri olmanın hikayesi.’

Eşit Fırsat Derneği,

hayat denen yarışın başlangıç çizgisinde tüm çocukların eşit fırsatlara sahip olmasını isteyen bir gönüllü hareketidir.